Skip navigation

Την Σαρακοστή συνηθίζει ο λαός μας να νοστιμεύει τα χορταρικά του με νερό από λιμάνι επειδή είναι εύγευστο ,νηστήσιμο και πάνω από όλα δείγμα της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Λέγεται ότι στο βυζάντιο ήταν ανήκουστο για κάποιους Κωνσταντινουπολίτες να βάζουν στο μαγείρεμα απλό μεταλικό νερό τις μέρες της ευημερίας της Πόλης.

Όμως δεν γνωρίζουν όλοι πως να το χρησιμοποιήσουν σωστά ,ενώ σε περιοχές που δεν βρίσκονται κοντά σε λιμάνι ή ακόμα και σε θάλασσα συνήθως το παραμελούν μη γνωρίζοντας πως μπορούν να το φτιάξουν και μόνοι τους. Θεωρώ λοιπόν πως είναι χρέος μας να παρουσιαστεί ο τρόπος που παρασκευάζεται και «εμπλουτίζει» το φαγητό μας. Για όσους εδώ δεν έχουν την ευκαιρία να μπορούν να προμηθευτούν νερό από λιμάνι, δίνω την συνηθέστερη συνταγή καθώς αυτή μπορεί να τροποποιηθεί κατά τα προσωπικά γούστα:

α) 2 μέρη ανθρακούχου νερού
β) μισό μέρος αμόλυβδης βενζίνης
γ) 1/4 του μέρους διαλυτικό (white spirit κλπ)
δ) ένας κύβος Κνορ με λαχανικά
ε) μια χούφτα διαφόρων ειδών φύκια
στ) μια πρέζα Tide

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα την αμόλυβδη και το διαλυτικό μαζί με τα φύκια και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά το ανθρακούχο νερό προσέχωντας όμως το μείγμα να μην σταματήσει να βράζει. Θα χρειαστεί δηλαδή αρκετή ώρα να ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό. Όταν όλα αυτά τα υλικά βράσουν γύρω στο 20λεπτο, ρίχνουμε τον κύβο Κνορ με το Tide. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε και πάλι το μείγμα για ένα μισάωρο αυτή την φορά. Έπειτα, αδείαζουμε σε ένα πλαστικό βαρελάκι το υλικό (αφού έχουμε πρώτα βγάλει τα φύκια ) και το βάζουμε κάπου που να χτυπάει ο ήλιος. Αν μείνει ΣΤΑΣΙΜΟ εκεί για έναν μήνα , μπορεί πλέον να θεωρηθεί Λιμανίσιο Νερό. Φυσικά όσο πιο πολύ διατηρηθεί στο πλαστικό δοχείο και στον ήλιο τόσο αγγίζει τα όρια του φυσικού νερού από λιμάνι ;-) !
Το νερό αυτό χρησιμοποιείται αντικαθιστώντας το νερό της βρύσης κατά τον βρασμό λαχανικών , ριζιού και όλων σχεδόν των ζυμαρικών . Στις δε ψαρόσουπες (όταν κυρίως είναι με Πετρόψαρα ) θεωρείται ως η μόνη επιλογή για τον ενθουσιασμό καλεσμένων .Μια μικρή συμβουλή για να ξεκινήσουν οι δικοί σας με την σειρά πειραματισμοί έιναι να περιχύνουμε με λίγες κουταλιές την μεσημεριανή μας σαλάτα αντί για ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι.
Αρκετοί διατηρούν στην κάβα τους νερό από λιμάνια από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους ακόμα και τέτοιο νερό 20 και πλέον ετών , και η αξία του ανεβαίνει ιλιγγιωδώς… Σε βιομηχανικές περιοχές επίσης σημειώνουμε ότι το νερό έχει μια ιδιαίτερα παχύρευστη μορφή και η γεύση του έιναι ιδιαιτέρως εμπλουτισμένη πράγμα που το κάνει αξεπέραστο.

Advertisements

2 Comments

  1. Μπράβο για την εισαγωγή. Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου μας!
    Θα πειραματιστώ με το Λιμανίσιο Νερό. Λέω να μουσκέψω και μπαγιάτικο ψωμί μ’αυτό, για να κάνω λιμανόψωμο.

  2. Φίλε aerosol,στο https://unblogs.wordpress.com/ εκτιμάται η λαογραφία που συνδιάζεται με την γαστρονομία. Ευχαριστούμε για το θετικό σου σχόλιο και αναμένουμε τις δικές σου συμβουλές για το τρόπο που μπορεί να καλυτερέψει το (τόσο παρεξηγημένο) μπαγιάτικο ψωμί.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: